Przepis z przymrużeniem oka:
Do sałatki potrzebujemy 10 listków sałaty i 2 kiełbasy parzone, jajka również są w niej niezastąpione!
Rzymski pomidor, gałązki koperku i szczypiorek siekany - wszystkie składniki sałatki już mamy.
Lecz by nadać jej smaku wyjątkowego, nie możemy pominąć sosu chrzanowego.
Potrzebujemy do niego sól, pieprz, miód, chrzan i śmietanę, by uzupełnić smakiem to danie.
Z podanych składników sos przygotowujemy, jajka na twardo gotujemy.
Kiełbasę podgrzewamy i ze skórki obieramy.
Sałatę rwiemy, pomidora, jajka i kiełbasę kroimy, następnie wszystko na talerzu ładnie ułożymy.
Całość polewamy sosem, dekorujemy zieleniną - możemy już zajadać ze smakiem i szczęśliwą miną.
Przepis dokładny:
Składniki sałatki: 10 listków sałaty, 2 kiełbasy białe parzone, pomidor rzymski, 4 jajka, garść posiekanego szczypiorku, 2 gałązki koperku.
Składniki sosu: 2 łyżki śmietany, łyżeczka chrzanu, 1/2 łyżeczki miodu, sól, pieprz.
Przygotowanie: Z podanych składników przygotowuję sos, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Jajka gotuję na twardo, kroję w ćwiartki. Pomidora kroję wzdłuż na ćwiartki, następnie w plasterki. Kiełbasę podgrzewam, obieram ze skórki, kroję w plastry. Na talerzu rozkładam porwaną sałatę, układam kiełbasę, jajka i pomidory. Sałatkę dekoruję koperkiem, posypuję szczypiorkiem i polewam sosem.
Napisz komentarz
Komentarze