Cukiernicze dzieła oceniało profesjonalne jury. Jako przewodniczący zasiadł w nim wójt Werbkowic Lech Bojko, a swoim doświadczeniem wspierali go: Anna Gałka, nauczycielka zajęć praktycznych z gastronomii w Zespole Szkół nr 1 w Hrubieszowie, Jan Kuś, właściciel Restauracji Zajazd Dworek w Mirczu oraz Anita Skrzypa, mistrzyni cukiernictwa z firmy ARS Piekarnia Cukiernia.
Jurorzy obejrzeli i skosztowali dziewięć tortów. Uznali, że pierwsza nagroda należy się za ten "Z przepisu mojej babci", który wykonała Iwona Rudzińska-Kurzępa z Sahrynia. Drugie miejsce zajął tort chałwowo-porzeczkowy Ewy Nowakowskiej z Werbkowic, a trzecie miętowy wykonany przez Elżbietę Majcher z Gozdowa. Wyróżniony został wypiek o smaku czekoladowo-brzoskwiniowym, który do konkursu zgłosiła Beata Gzik z Sahrynia.
Najlepszy tort wybrała również publiczność. Nagroda przyznana została za "Fantazję", wykonaną przez Monikę Krupińską z Werbkowic.Redakcja Kroniki Tygodnia była patronem medialnym tego smakowitego konkursu :)
Przepisy na nagrodzone torty można znaleźć na facebookowym profilu GOK Werbkowice.
Napisz komentarz
Komentarze