Jest synonimem oszczędności i braku smaku. Jak wygląda jedzenie w szpitalach? A jak powinno? Czego pacjentom brakuje najbardziej? Postanowiliśmy to sprawdzić.
– Średni koszt surowców użytych do sporządzenia posiłków, tzw. wsad do kotła w miesiącu maju 2021 r. wyniósł 5,93 zł. Z kolei w miesiącach zimowych jest on wyższy z uwagi na wyższe ceny surowców, szczególnie warzyw i owoców – to odpowiedź, jaką uzyskaliśmy od Alicji Jarosińskiej, dyrektor SP ZOZ w Hrubieszowie.
Drożej jest w zamojskim szpitalu "papieskim", gdzie "wkład do kotła" to średnio 7,49 zł, ale już łączny dzienny koszt wyżywienia jednej osoby sięga nieco ponad 28 zł.
W hrubieszowskiej placówce nad przygotowaniem jadłospisu dla pacjentów pracuje dwóch dietetyków. Na każdy dzień dla osób hospitalizowanych opracowują 3-5 posiłków spośród 19 diet. Przeciętnie wydawanych jest ok. 600 dań dziennie. Przygotowuje je szpitalna kuchnia.
W szpitalu im. Papieża Jana Pawła II dietetyków jest czterech. Nie tylko opracowują codziennie jadłospisy, ale również zalecenia dla pacjentów po opuszczeniu placówki.
– U chorych niewymagających żywienia dietetycznego stosujemy dietę podstawową. Pacjentom wymagającym diety leczniczej, lekarz prowadzący zleca diety specjalistyczne, uzależnione od stanu zdrowia i charakteru zabiegów medycznych. Dodatkowo, nasz szpital jako jeden z nielicznych w Polsce bierze udział w pilotażowym programie „Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym - Dieta Mamy”, którego celem jest zapewnienie kobietom w ciąży i w okresie poporodowym odpowiedniego modelu żywienia oraz propagowanie zasad zdrowego żywienia – podkreśla dyrekcja hrubieszowskiego szpitala.
– Pracownicy działu żywienia codziennie przygotowują posiłki dla pacjentów z podziałem na dietę lekkostrawną oraz dietę ogólną, która ogólna składa się z dwóch zestawów (pacjenci mogą wybrać zestaw). Dodatkowo każdego dnia przygotowywane są diety specjalistyczne, np.: dieta cukrzycowa, bezsolna, bezglutenowa, wysokobiałkowa, płynna, niskofosforanowa. Łącznie dostępnych jest 37 różnych diet. Dla pacjenta, który wymaga stosowania diety indywidualnej, ustala się odpowiednie menu– zapewnia Małgorzata Popławska, dyrektor szpitala "papieskiego", który dziennie ponad 1000 trzydaniowych posiłków.
Więcej szczegółów oraz liczne opinie pacjentów, a także zdjęcia szpitalnych posiłków w papierowym i e-wydaniu Kroniki Tygodnia. W załącznikach poniżej przykładowe, tygodniowe jadłospisy ze szpitala w Hrubieszowie i Zamościu.
Napisz komentarz
Komentarze