Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 24 grudnia 2024 14:58
Reklama Baner reklamowy A1
Reklama Baner reklamowy A1 SUB Michał Mulawa

Zima nam niestraszna

Najlepszym rozwiązaniem w kuchni jest połączenie dwóch dań w jedno. Dzięki takiemu rozwiązaniu mamy mniej pracy, a przy okazji istnieje duża szansa na to, że zaskoczymy naszych gości nieszablonowym pomysłem. Czekolada do picia jest kwintesencją tego trendu.

Zima pokazuje właśnie swoje najsurowsze oblicze. Jedni się cieszą, bo lubią spacery w przepięknym zimowym anturażu, natomiast inni wręcz przeciwnie. Ubierają się na cebulkę i robią wszystko, aby nie wyściubić nosa poza próg domostwa.

Bez względu na nasze upodobania względem aury, warto postarać się o odpowiedni jadłospis. Umiejętnie dobrane składniki pomogą nam bowiem w rozgrzaniu organizmu. Nie odmawiajmy sobie zatem pikantnych przypraw. Świetnie rozgrzewa herbatka z korzeniem świeżego imbiru, a do każdej niemal potrawy mięsnej możemy nie żałować ani czarnego pieprzu, ani ostrej papryki. Fakt, nie każdy lubi pikantne potrawy, ale w mroźne dni warto nieco zmienić swoje przyzwyczajenia. 

Warto również pokombinować przy tradycyjnych zestawach obiadowych. Do kotleta – w jakiejkolwiek formie – zamiast ziemniaków można użyć kaszy. Gryczana, jęczmienna, pęczak czy orkiszowa świetnie smakują, a dzięki nim będzie nam zdecydowanie cieplej.

Dzisiejsza propozycja na zimowy mroźny wieczór tak na dobrą sprawę łączy w sobie dwie potrawy: deser, a także rozgrzewający napój.

Dobrą, gęstą i aromatyczną czekoladę do picia można przygotować w domowym zaciszu. Wbrew pozorom, jej wykonanie nie jest takie trudne. Trzeba jedynie nie przesadzać z ogniem, na którym trzymamy garnek, a także musimy intensywnie mieszać, aby napój nie przypalił się. To normalny zabieg w przypadku napojów z dużą ilością wysokotłuszczowego nabiału i kakao.

Do niedawna myślałem, że przyrządzenie dobrej czekolady w domowych warunkach jest trudnym zadaniem. Niedoścignionym dotąd wzorem była wyborna filiżanka czekoladowej ambrozji w pijalni czekolady E.Wedel. Takich punktów warszawska fabryka łakoci otworzyła w Polsce kilkanaście, ale akurat nam najbliżej jest do uzdrowiska w Nałęczowie. To właśnie tam odwiedziłem ten przybytek i smak napitku mam w pamięci do dziś. Jeśli ktoś będzie przebywał w tamtych okolicach musi koniecznie wstąpić do parku zdrojowego, gdzie znajduje się owa pijalnia.

Nie ukrywam, że czekolada do picia jest jednym z moich ulubionych gorących napitków i często zamawiam ją, będąc tu i ówdzie. W zdecydowanej większości przypadków zamówienie kończy się sporym zawodem, ponieważ napój taki sporządza się z gotowego proszku i w efekcie kolorem i smakiem bardziej przypomina kakao. 

W końcu porwałem się na samodzielne przygotowanie. Oczywiście zdawałem sobie sprawę, że może on nie dorównać oryginałowi, ale zdecydowałem się na takie ryzyko. 

Podstawą naszego deseru jest tłusta śmietanka. Im więcej procentów, tym lepiej, ponieważ to właśnie tłuszcz nadaje czekoladzie głębię smaku i gęstą konsystencję. 

Śmietankę (jedno opakowanie o pojemności 330 ml) i 400 ml mleka (3.2 procent) wlewamy do garnka i podgrzewamy aż do momentu wrzenia. Następnie dodałem dwie tabliczki pokruszonej czekolady. Wybrałem wariant pół na pół, czyli jedna tabliczka gorzkiej i jedna mlecznej czekolady. Napój był dość słodki i jeśli ktoś woli bardziej wytrawne smaki może dodać dwie gorzkie tabliczki. 

Całość gotujemy na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i uzyskania jednolitej aksamitnej masy. Koniecznie pamiętajmy o ciągłym mieszaniu. Wtedy unikniemy przypalenia.

Gęsty płyn przelewamy do filiżanek. Według własnych upodobań możemy czekoladę odpowiednio "podrasować". Świetnym, choć dla niektórych szokującym, pomysłem może okazać się dodanie szczypty ostrej papryki czy nawet pieprzu. Takie połączenie nie jest niczym oryginalnym, a w chłodne wieczory może okazać się niebywale trafionym pomysłem. 

PO, fot. Piotr Orzechowski

CZEKOLADA DO PICIA

* 400 ml tłustego mleka

* 330 ml śmietanki 30-36 procent

* dwie tabliczki czekolady (wedle uznania)

* szczypta przypraw (ostra papryka, czarny pieprz, goździki lub cynamon)


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Monia 18.01.2017 16:46
Ja mam w pracy drinking chocolate krugera :) Rano zaczynamy z dziewczynami z biura dzień od kawy a ok. 12 łapiemy się na słodką przerwę w kuchni :)

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy Replika
ReklamaBaner rekalmowy formy Alustal
Reklama
ReklamaBaner reklamowy w dodatku ŚWIĘTA firmy Klinika Zdrowia I Urody
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: WieprzTreść komentarza: Pd samego początku Rafał chciał ją wywalić. Co niektórzy o tym wiedzieli. Dziewczyna reklamę zrobiła i ktoś inny ma gotowe.Data dodania komentarza: 24.12.2024, 10:07Źródło komentarza: Szczebrzeszyn: Awantura o Kawiarnię na wzgórzu. Pod petycją właścicielki wciąż przybywa podpisówAutor komentarza: Elżbieta WojtaśTreść komentarza: Ciekawe kto jest tym drugim przedsiębiorcą. Ale wszystko się okaże w praniu bo łatwo coś zniszczyć ale niesmak pozostanie. I jeszcze jedno klimat tego miejsca tworzy właścicielka tej kawiarni jej styl podejście do ludzi i szkoda tego burzyć.Data dodania komentarza: 24.12.2024, 08:42Źródło komentarza: Szczebrzeszyn: Awantura o Kawiarnię na wzgórzu. Pod petycją właścicielki wciąż przybywa podpisówAutor komentarza: ziomekTreść komentarza: Jakby Józef K. miał honor to oddał by te pieniądze dla tego biednego powiatu, on ma kasę.Data dodania komentarza: 24.12.2024, 08:24Źródło komentarza: Hrubieszów: Powiat zwrócił dotację, a kto ją odda powiatowi? Sprawą zajmują się śledczyAutor komentarza: ☆☆☆☆☆ ☆☆☆Treść komentarza: Skoro tak długo się czeka na drzwi. To mógł ten prezesik zlecić zamontowanie doraźnie drzwi choćby drewnianych! W niektórych spółdzielniach rzeczywiście dzieją się patologiczne sytuacje. Dlatego najlepiej nie kupować tam mieszkania! Unikać! Spolnota mieszkaniowa jak najbardziej. To najlepszy wybór na rynku wtórnym.Data dodania komentarza: 24.12.2024, 06:36Źródło komentarza: Tomaszów Lub.: Mieszkańcy bloku zawiesili koc, bo nie mają drzwi. 28-latek wyrwał je z zawiasamiAutor komentarza: ŻandarmTreść komentarza: Przynajmniej jest punkt ewakuacyjny. W naszych realiach to bardziej schron by się przydał niż to HCK. Bo z tego co mi wiadomo to chyba nie bardzo jest gdzie uciekać w tym niezagrożonym mieście przy frontowym. Ale przynajmniej jest się skąd ewakuowaćData dodania komentarza: 24.12.2024, 01:07Źródło komentarza: Hrubieszów: Centrum komunikacyjne czeka na otwarcie. Będzie poczekalnia, kiosk, toaletyAutor komentarza: T2tTreść komentarza: Przecież to kazdy wie,tak jak każdy wie że mają tam być hamburgery żeby tylko wsadzić swojego.Data dodania komentarza: 24.12.2024, 00:15Źródło komentarza: Szczebrzeszyn: Awantura o Kawiarnię na wzgórzu. Pod petycją właścicielki wciąż przybywa podpisów
Reklama