Uczniowie klas młodszych poznali wartości odżywcze produktów mlecznych i zbożowych oraz właściwości zdrowotne warzyw i owoców. Podczas zajęć robili owocowe szaszłyki, kanapki z ciemnego pieczywa z twarożkiem, zdrowe przekąski, owocowe i warzywne koreczki, grecką sałatkę, mleczno-zbożowe desery, myszki, duszki, świnki, łódeczki, renifery i jeże. Pisali też własne przepisy według przygotowanych potraw.
24 października, podczas obchodów Światowego Dnia Otyłości, uczniowie poznali przyczyny i skutki nadwagi oraz zapoznali się z zaleceniami zawartymi w Piramidzie Zdrowego Żywienia. Na pustych planszach z piramidami umieszczali zdrowe produkty spożywcze.
Podsumowaniem Tygodnia Zdrowego Żywienia były zabawy w kodowanie. Dzieci kodowały w różnych formach; na matach do kodowania oraz w wykorzystaniem kolorowych kubeczków. Nauka w połączeniu z zabawą i nową dla nich salą – bez ławek, sprawiła uczniom wiele radości.
Również w świetlicy szkolnej nie zabrakło dobrej zabawy połączonej ze zdrowym odżywianiem. Uczniowie wspólnie spożywali zdrowe produkty żywnościowe, słuchając piosenek o warzywach i owocach, a także dyskutowali nt. zdrowego odżywiania się oraz produktów, których spożywanie prowadzi do otyłości. Wykonali plakat własnej piramidy zdrowego żywienia, a także wiele innych prac plastycznych związanych ze zdrowym żywieniem tj.: owocowe talerze czy cieniowane farbą papierowe owoce. Mając zaś na uwadze aktywność fizyczną zalecaną w Piramidzie Zdrowego Żywienia, chętnie tańczyli oraz uczestniczyli w mini zawodach drużynowych na świeżym powietrzu.
W klasach IV – VIII na godzinach wychowawczych i lekcjach biologii odbyły się zajęcia nt. zasad zdrowego odżywiania, a na lekcjach wych. fiz. rozgrzewki taneczne oraz pogadanki i realizacja piramid zdrowego żywienia.
Na długich przerwach uczniowie obliczali swoje BMI i interpretowali wyniki. Ustawiono też stoiska z tematycznymi grami planszowymi, które cieszyły się dużym zainteresowaniem.
W dniach warzyw i owoców wykonywano zdrowe surówki, sałatki i przekąski, którymi chętnie częstowano rówieśników. Degustacja cieszyła się niezwykłym powodzeniem wśród koleżanek i kolegów.
W środę klasy: czwarta, piąte i siódme, na zaproszenie SANEPID-u, udały się na wystawę grzybów pochodzących z Roztocza. Młodzież poznała okazy grzybów jadalnych i trujących oraz zasady bezpiecznego grzybobrania. Uczyła się też odróżniać grzyby jadalne od trujących. Podsumowaniem wystawy było wykonanie plakatów promujących zdrowy styl życia.
25 października miał miejsce Dzień Zbożowego Batonika – wszyscy uczniowie przynieśli batoniki, które były częścią drugiego śniadania. Na długich przerwach korzystali z kalkulatora obliczania kaloryczności pokarmów, dającego możliwość porównania wartości kalorycznej spożytego pokarmu ze swoim dziennym zapotrzebowaniem energetycznym. Na podstawie swojego jadłospisu z poprzedniego dnia oraz informacji dostępnych na stronie internetowej (korzystali z kodu QR) obliczali: a) kaloryczność spożytych pokarmów; b) swoje zapotrzebowanie energetyczne; c) bilans energetyczny.
Piątek był zaś dniem refleksji i podsumowań. Uczniowie w tym dniu mogli założyć strój w dowolnym kolorze zgodnie z powiedzeniem – " Jesteś tym, co jesz". Wykonali również plakaty nt.: „Wiem, co jem”oraz promujące zdrowy styl życia, które zostały wyeksponowane na korytarzu szkolnym.
Tydzień Zdrowego Żywienia cieszył się dużym zainteresowaniem uczniów SP 10, którzy chętnie brali udział we wszystkich zaproponowanych akcjach. Zachęcił ich do większej aktywności fizycznej, a także mądrego wybierania zdrowych produktów żywnościowych i ograniczenia spożywania słodkich i tłustych przekąsek. Było wesoło i smacznie.
Mamy nadzieję, że powyższa akcja przyczyni się do bardziej świadomych wyborów naszych uczniów, a także do mądrego i odpowiedzialnego życia.
Napisz komentarz
Komentarze