Jak czytamy w protokole, komisja stwierdziła, że wszystkie przygotowane wyroby prezentowały niezwykle wysoki poziom kulinarny, a dodatkowo spełniały wymogi, stawiane potrawom regionalnym. Oceniła łącznie 53 (wyrobów gastronomicznych, wypieków i nalewek) i po głosowaniu zdecydowała się przyznać następujące nagrody:
W kategorii „Wyroby gastronomiczne”
1. miejsce: Smalec mamusi – KGW w Szopinku
2. miejsce: Gąska pod grzybkiem – Restauracja IGNIS, Archipelag Roztocze - Budy
3. miejsce: Pierogi jaglane z malinami – KGW Rodzina Razem – Gruszka Duża Kolonia
W kategorii „Wypieki”
1. miejsce: Dynia pod pierzyną – KGW w Szopinku
2. miejsce: Chleb pszenny na liściach chrzanowych – Zespół Szkół Nr 1 w Krasnymstawie
3. miejsce: Gruszka a`la szarlotka – KGW Rodzina Razem – Gruszka Duża Kolonia
W kategorii „Nalewki”
1. miejsce: Pigwówka – Norbert Kowalczuk - Zamość
2. miejsce: Nalewka mirabelkowa – Norbert Kowalczuk - Zamość
3. miejsce: Likier z kwiatu czarnego bzu – Restauracja IGNIS, Archipelag Roztocze - Budy
Konkurs był organizowany przez Zamojski Dom Kultury i Lokalną Organizację Turystyczną „Zamość i Roztocze”.
Napisz komentarz
Komentarze