Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 26 listopada 2024 22:38
Reklama
Reklama Baner reklamowy A1 Fit&Healtly

Majówkowe obżarstwo. Dietetyk radzi, jak nie zrobić sobie krzywdy

Majówka zbliża się wielkimi krokami, a to dla wielu osób oznacza otwarcie sezonu grillowego. Spotkania towarzyskie z dużą ilością karkówki, kiełbasek i tłustego boczku mogą skończyć się jednak niestrawnością lub bólem brzucha. Dietetyk radzi, jak jeść, by uniknąć tych przykrych dolegliwości.
Majówkowe obżarstwo. Dietetyk radzi, jak nie zrobić sobie krzywdy

Autor: fot. iStock

Przygotowując się do wielkiego grillowania, należy zadbać przede wszystkim o to, aby wszystkie składniki były świeże. Mięso powinno być przechowywane w lodówce i od razu przyrządzane. Warto pamiętać, że na ruszcie nie muszą znaleźć się tylko tłuste potrawy mięsne. Możemy grillować warzywa, takie jak: papryka, cukinia, bakłażan czy cebula. Świetnie sprawdzą się też sery, chudy drób i ryby. We wszystkim trzeba jednak zachować umiar.

„Pamiętajmy o wielkości porcji. Nawe jeśli zjadamy grillowaną kiełbaskę, to niech będzie to jedna mniejsza sztuka z dodatkiem pełnoziarnistego pieczywa i świeżej wiosennej sałatki, zamiast kilku jej kawałków z dodatkiem tłustej wieprzowiny i boczku” – radzi dietetyk Agnieszka Żwirełło.

Grillowaniu i długiemu biesiadowaniu często towarzyszą także schłodzone napoje alkoholowe. Te również należą do wysokokalorycznych. Sprawiają, że czujemy się pełni.

„Nie popijajmy gazowanym alkoholem posiłku, to może powodować odbijanie czy bóle brzucha. Delektujmy się napojami w przerwach od jedzenia” – podkreśla Agnieszka Żwirełło.

By uniknąć problemów trawiennych można zastosować naturalne sposoby wspomagające. Zioła i przyprawy, poza wzbogacaniem smaku potraw, znane są ze swoich licznych prozdrowotnych właściwości. Wiele z nich ma działanie przeciwbakteryjne czy przeciwzapalne. Są także takie, które pomagają w lepszym wchłanianiu i przyswajaniu pokarmów. Dietetyk Agnieszka Żwirełło poleca:

  • Kminek -  dodany do ciężkostrawnych czy wzdymających potraw, nadaje wyjątkowy smak i wspomaga trawienie. Dzieję się tak poprzez pobudzanie wydzielania soków żołądkowych. Olejek eteryczny w nim zawarty działa rozkurczowo. Kminek świetnie sprawdzi się w potrawach mięsnych.
  • Rozmaryn - bardzo popularna przyprawa w kuchni włoskiej, ma działanie wiatropędne oraz rozkurczowe. Łagodzi bóle żołądka i zwiększa wydzielanie soków trawiennych. Świetnie nadaje się do przyprawiania dań mięsnych, sosów pomidorowych czy sałatek.
  • Imbir - coraz bardziej popularny w naszej kuchni. Ta azjatycka przyprawa łagodzi nudności i poprawia procesy trawienne poprzez zwiększone wydzielanie śliny i soków żołądkowych. Imbir można dodać do herbaty, a także do dań obiadowych.
  • Koper włoski - to chyba jedna z najbardziej znanych metod wspomagających perystaltykę jelit i łagodzących ból brzucha czy wzdęcia. Najczęstszą formą wykorzystania właściwości kopru włoskiego są przyrządzane z niego herbatki.
  • Mięta pieprzowa - świetnie sprawdza się jako środek rozkurczowy. Olejek z mięty pieprzowej uznawany jest jako skuteczny suplement wspomagający dla osób ciepiących na zespół jelita nadwrażliwego (IBS). Osoby zmagające się z refluksem żołądkowym powinny jednak unikać herbat miętowych ze względu na możliwość nasilenia się zgagi.

Jest także wiele gotowych suplementów na dolegliwości trawienne. W skład większości z nich wchodzą zioła - naturalne i silnie skoncentrowane. Te zaś nie są zalecane przez ekspertów.

„Jeśli już występują dolegliwości ze strony układu pokarmowego, pacjent nie powinien na własną rękę szukać doraźnej pomocy w aptece, tylko zgłosić się do lekarza, gdyż nawet błahe według nas problemy mogą być początkiem poważniejszego schorzenia. Jeśli sporadycznie zdarza nam się niestrawność czy ból brzucha po cięższym obiedzie, to ciepłe okłady okolicy jamy brzusznej czy herbatki ziołowe powinny przynieść ulgę. Najlepszym lekarstwem będzie też odpoczynek - nie tylko fizyczny, ale także ten od przetworzonych i ciężkostrawnych, tłustych potraw” – dodaje Agnieszka Żwirełło.

 

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

 

 

Reklama
ReklamaBaner reklamowy B Firmy Sunflowers
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: TVP w likwidacjiTreść komentarza: A Czaskoski od ręki klei szyby. Więc nie kłamcieData dodania komentarza: 26.11.2024, 15:34Źródło komentarza: Złota rączka na wagę kolejki. Potrzeba ich dużo, dużo więcejAutor komentarza: ruski agent czuwaTreść komentarza: przez u jak ruski agent. Wie co piszeData dodania komentarza: 26.11.2024, 11:24Źródło komentarza: Śmieci w wyrobisku piasku w Strzyżowie. Proces trwa już 4 lata, teraz ślimaczy się w RzeszowieAutor komentarza: zwykły pasożyt z niegoTreść komentarza: wie z pierwszej rękiData dodania komentarza: 26.11.2024, 11:23Źródło komentarza: Śmieci w wyrobisku piasku w Strzyżowie. Proces trwa już 4 lata, teraz ślimaczy się w RzeszowieAutor komentarza: RomanTreść komentarza: łgarstwoData dodania komentarza: 26.11.2024, 10:13Źródło komentarza: Stal ma parcie na awans do III ligi. Lublinianka walczy o pierwsze miejsceAutor komentarza: Józek i MarekTreść komentarza: Śmieci nielegalne, wyrobiska piasku nielegalne, szpital leży na łopatkach, lekarzy brak, likwidacja biblioteki, trzeci zbędny członek zarządu za kasę. O jakim powiecie napisałem? To pewnie gdzieś w Afryce.Data dodania komentarza: 26.11.2024, 07:56Źródło komentarza: Śmieci w wyrobisku piasku w Strzyżowie. Proces trwa już 4 lata, teraz ślimaczy się w RzeszowieAutor komentarza: HahaTreść komentarza: POkaż choć jedną opinię wyrażoną przez radę społeczną o nieprawidłowościach w szpitalu jeszcze dyrektorce nagrodę dali. siedzą i udają umnych inaczej taka błazenada intelektualna pseudo umnych, przez lata robiła ciemniaków w bambuko i w sądzie sprawę wygrała ciemniaki odszkodowanie wypłacą,Data dodania komentarza: 26.11.2024, 05:24Źródło komentarza: Szpital w Hrubieszowie w ciągu 2 lat nie wykonał kontraktów z NFZ. Do spłaty ma 18 mln zł
Reklama