Warsztaty kulinarne prowadzili najlepsi kucharze z restauracji Karpiówka oraz jej właścicielka Anna Kuśmierczak-Kuceł (zrealizowano je w ramach Funduszu Promocji Ryb). Uczestnikom pokazano jak przygotować danie z karpia od podstaw. Najpierw jednak wszyscy mieli możliwość zobaczyć jak wygląda odłów karpia, a potem filetowanie ryby, bo w karpiu, co podkreślali kucharze, ważne jest by właściwie oddzielić ości od mięsa.
– Karp kojarzy się ludziom głównie z wigilijną wieczerzą i zwykle podawany jest na jeden sposób. Tymczasem można go przyrządzić na różne sposoby – mówi Anna Kuśmierczak-Kuceł. Sprawdziliśmy i możemy potwierdzić, że pasztet z karpia, sushi z karpiem, miniburgery z karpiem czy karp po żydowsku smakują... jak niebo w gębie.
Wszystkie te dania serwowane są na co dzień w Karpiówce. Warto spróbować.
Napisz komentarz
Komentarze