sobota 20 maja 2023
Atrakcje dla dzieci, młodzieży i dorosłych
- 9:00-10:00 Rozbicie obozu wojskowego
- 10:00-11:00 Rozpalenie kuchni i prezentacja największej kuchni polowej w Polsce wzorowanej na XVII wiek – opowieści o dawnych daniach z XVII w. (cz.1)
- 11:00-12:00 Wykład na temat kawy- Królewska Fundacja Jana III i Marii Kazimiery Sobieskich
- 12:00-13:00 Zwiedzanie obozu przez chętnych : bicie monet, poczęstunek, chleb ze swojskim smalczykiem,
- 14:30-15:30 Pokaz i wykład na temat robótek ręcznych- Pracownia Rękodzieła Marta Dolepska
- 15:30-16:00 Pokaz i wykład na temat wyrobów z wełny- Szajówka Alpaki
- 16:00-16:30 Wykład na temat kawy z ziemniaka, Królewska Fundacja Jana III i Marii Kazimiery Sobieskich (cz. 2)
- 16:30- 17:00 Opowieści i ciekawostki o Zamościu – Przewodnik Wojciech Łosiewicz
- 17:00- 17:30 Pokaz kuźni polowej, kucie, opowieści o stali -Kuźnia Jerzy Kwarciany
- 18:00-19:00 Dawna kuchnia, prezentacja, poczęstunek- Prezentacja książki kucharskiej z przepisami z XVIIw :„Stół Szwedzki od kuchni” i spotkanie z autorami (cz. 2)
- 20:00 Zamknięcie obozu dla zwiedzających
- 22:30 Biesiada dla rekonstruktorów ( tylko w strojach historycznych) oraz Legendy w wykonaniu niezastąpionej przewodniczki i rekonstruktorki Dominiki Bojarczuk.
W obozie i przy budynku Wartowni będą równolegle pokazy parzenia kawy na gorącym piasku, czekolada dla dzieci według dawnych przepisów - Rodzina Kalinowskich, szermierka, musztra osmańska, strzelanie z łuku historycznego do jabłka na głowie dla chętnych. Próby różnych nalewek ziołoleczniczych od zielarek z Koła Gospodyń Wiejskich SWOJAKI w Tarzymiechach Trzecich.
Gościnnie również przyjadą do Zamościa rekonstruktorzy: Stowarzyszenie Moje Nowosiółki i Szwedzi z miasta Gniew.
Wydarzenie organizują: Dariusz Monik, Aleksy Kozioł i Grzegorz Brzostowski.
CZYTAJ TEŻ:
Napisz komentarz
Komentarze