Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 26 listopada 2024 13:26
Reklama
Reklama

Pora zagnieść ciasto na pierniki. To niezawodny przepis babci naszej czytelniczki

W święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć pierniczków. Ich zapach i smak nieodłącznie się z nimi kojarzą – mówi Ewa Mikuła, mieszkanka Pasiek w gminie Tomaszów Lubelski. Z czytelnikami „Kroniki Tygodnia” dzieli się najlepszym, sprawdzonym przepisem na pierniczki z ciasta dojrzewającego, który ma jeszcze od swojej babci.
Pani Ewa Mikuła ciasto ma już gotowe. Za 2-3 tygodnie będzie wypiekać pierniczki.
Pani Ewa Mikuła ciasto ma już gotowe. Za 2-3 tygodnie będzie wypiekać pierniczki.

Autor: Czytelniczka, canva

15 dag miodu, 2,5 szklanki cukru, 25 dag masła, 1 kilogram i jeszcze szklanka mąki tortowej, do tego 4 jajka, 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, pół szklanki mleka, szczypta soli, 1 czubata łyżka kakao. To składniki na ciasto piernikowe. Z przypraw dodajemy: 1 szklankę rodzynek, pół szklanki skórki z pomarańczy, 1 szklankę orzechów włoskich (posiekanych), 2 płaskie łyżeczki cynamonu, tyle samo imbiru, pół łyżeczki pieprzu i pół łyżeczki goździków. To tradycyjne przyprawy, ale jeśli ktoś woli, można je zamienić gotową mieszanką przypraw do piernika.

Miód, cukier i tłuszcz należy włożyć do garnka i mieszając podgrzewać do roztopienia się masła i połączenia składników (nie zagotowywać). Pozostałą masę wyrobić, dodać mąkę, jajka, sól, kakao i przyprawy oraz rozpuszczoną w zimnym mleku sodę.

Rodzynki sparzyć (można je zamoczyć nawet na godzinę w gorącej wodzie), po czym posiekać. Wówczas podczas pieczenia nie zsechną się. Dodaje się je dopiero na koniec wyrabiania ciasta.

CZYTAJ TEŻ: Wigilijne przepisy od naszych gospodyń. Koniecznie wypróbujcie w te święta!

Wyrobione ciasto włożone do glinianego garnka odstawiamy w chłodne miejsce (ale nie do lodówki) na minimum 2 tygodnie. Przykrywamy je ściereczką.

Z tego przepisu pierniczki szykowała jeszcze babcia pani Ewy – Marianna Smyj, potem mama – Wanda. Teraz pierniki piecze ona sama. Na święta nie może ich zabraknąć, tak jak kutii, seromakowca, wafli, amoniaczków i zawijaczy, czyli rolady z makiem. Pierniczki trzeba przygotować z dużym wyprzedzeniem. Ciasto powinno dojrzewać od 2 do 3 tygodni. Po tym czasie z wierzchu zrobi się na nim delikatna „skorupka”, więc trzeba je znów wymiesić. Nie należy dodawać za dużo mąki, bo im więcej jej dodamy, tym twardsze będą pierniczki. Gdy ciasto będzie idealnie gładkie, można je rozwałkować na grubość 1,5 centymetra i wykrawać dowolne kształty.

Pani Ewa mówi, że najlepiej robić to średniej wielkości foremkami, bo malutkie pierniczki mogą się szybko przypiec w piekarniku. Piecze się je w 180 st. Celsjusza przez ok. 7 minut. Po upieczeniu ciastka powinny odleżeć kilka dni, aby skruszały.

– Pamiętam, jak babcia wykrawała z ciasta kółka szklanką, a zakrętką od kropli żołądkowych wycinała środek. Używała jeszcze foremek w kształcie serduszka i gwiazdy. Kiedyś pierniki wieszaliśmy na choinkę obok jabłek, zawiniętych w pazłotko orzechów, bombek i łańcuchów z bibuły czy papieru – opowiada Ewa Mikuła.

Pani Ewa poleca jeść pierniczki bez dekoracji, czyli lukru i cukrowych posypek. Wtedy najlepiej czuć ich świąteczny smak.

W jej domu pierniki robione są kilka razy do roku, wiosną i latem też, bo wszyscy je lubią. Ich zaletą jest to, że mogą bardzo długo leżakować i dalej będą smaczne.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

 

 

Reklama
ReklamaBaner reklamowy B Firmy Sunflowers
Reklamadotacje rpo
KOMENTARZE
Autor komentarza: ruski agent czuwaTreść komentarza: przez u jak ruski agent. Wie co piszeData dodania komentarza: 26.11.2024, 11:24Źródło komentarza: Śmieci w wyrobisku piasku w Strzyżowie. Proces trwa już 4 lata, teraz ślimaczy się w RzeszowieAutor komentarza: zwykły pasożyt z niegoTreść komentarza: wie z pierwszej rękiData dodania komentarza: 26.11.2024, 11:23Źródło komentarza: Śmieci w wyrobisku piasku w Strzyżowie. Proces trwa już 4 lata, teraz ślimaczy się w RzeszowieAutor komentarza: RomanTreść komentarza: łgarstwoData dodania komentarza: 26.11.2024, 10:13Źródło komentarza: Stal ma parcie na awans do III ligi. Lublinianka walczy o pierwsze miejsceAutor komentarza: Józek i MarekTreść komentarza: Śmieci nielegalne, wyrobiska piasku nielegalne, szpital leży na łopatkach, lekarzy brak, likwidacja biblioteki, trzeci zbędny członek zarządu za kasę. O jakim powiecie napisałem? To pewnie gdzieś w Afryce.Data dodania komentarza: 26.11.2024, 07:56Źródło komentarza: Śmieci w wyrobisku piasku w Strzyżowie. Proces trwa już 4 lata, teraz ślimaczy się w RzeszowieAutor komentarza: HahaTreść komentarza: POkaż choć jedną opinię wyrażoną przez radę społeczną o nieprawidłowościach w szpitalu jeszcze dyrektorce nagrodę dali. siedzą i udają umnych inaczej taka błazenada intelektualna pseudo umnych, przez lata robiła ciemniaków w bambuko i w sądzie sprawę wygrała ciemniaki odszkodowanie wypłacą,Data dodania komentarza: 26.11.2024, 05:24Źródło komentarza: Szpital w Hrubieszowie w ciągu 2 lat nie wykonał kontraktów z NFZ. Do spłaty ma 18 mln złAutor komentarza: GalTreść komentarza: Aż dziwne że w basenie tych kwitów nie podpisywali.Data dodania komentarza: 25.11.2024, 22:49Źródło komentarza: Biłgoraj: Basen dostępny dla wszystkich
Reklama