Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 24 grudnia 2024 14:13
Reklama Baner reklamowy A 1 - BUDBRAM
Reklama Baner reklamowy A1 SUB Michał Mulawa

Domowe ognisko - przepis na pieczonego ziemniaka z przyprawami

Ziemniak jest zbyt popularnym i zarazem zbyt ważnym warzywem w naszej kuchni, aby ograniczyć się do zaledwie jednego przepisu. Tym bardziej, że jesteśmy w okresie wykopków i w naszych piwnicach i spiżarniach lądują naprawdę ładne sztuki. Ziemniak jest surowcem wyjątkowo wdzięcznym, ponieważ można traktować go wrzątkiem, olejem, a nawet żywym ogniem. W każdym z tych przypadków odwdzięczy się wybornym smakiem.

Pieczony ziemniak w łupince to stały element wiejskiego krajobrazu. Już w zeszłym tygodniu wspominałem o bardzo miłym zwyczaju wrzucania świeżo zebranych egzemplarzy wprost do rozżarzonego ogniska. Spalić na węgiel takiego ziemniaka było niezmiernie łatwo, ale gdy w końcu udało się nam wygrzebać z gorącego popiołu dobrze upieczoną sztukę, to jej smak wynagrodził nam trudy całodziennego zbierania. Przyprawy czy inne dodatki były całkowicie zbyteczne. Tego smaku się po prostu nie zapomina.

Generalnie jestem wielkim zwolennikiem gotowania i pieczenia nieobranych ziemniaków. Jedyne co trzeba zrobić to porządnie je wyszorować i opłukać w dużej ilości zimnej wody. Ziemniaki poddane obróbce termicznej w takiej formie smakują zupełnie inaczej. Wszystkie wartościowe składniki, jak chociażby witamina C, której nasz bohater ma całkiem sporo, zostają w środku. Inna też jest konsystencja. Są bardziej zwarte i mięsiste zarazem, dzięki czemu nadają się na przykład do świątecznej sałatki warzywnej. 

Pieczony ziemniak oczywiście najlepiej smakuje prosto z ogniska. Co zrobić jednak w przypadku, gdy nie mamy dostępu do paleniska? I na to jest rada. 

Kilka tygodni temu zrobiłem mały eksperyment. Przyznam bez bicia, że nie miałem wówczas weny na gotowanie, dlatego poszedłem na skróty i wrzuciłem umyte ziemniaki do piekarnika. Po około 80 minutach w 220 stopniach skórka bardzo łatwo odchodziła. Ziemniak był miękki w środku i bardzo intensywnie pachniał. Wystarczyło pokropić go oliwą i posypać niewielką ilością soli i pieprzu. Nic innego nie potrzebowałem do szczęścia.

Gorąco zachęcam do spróbowania, tym bardziej, że jest to potrawa dla ekstremalnie leniwych. Wystarczy tylko odczekać godzinkę i cieszyć się nieoczywistym daniem.

Dla tych, którzy mimo wszystko lubią się nieco "pobawić" w kuchni, mam ciekawą propozycję. Pracy jest niewiele więcej, ale końcowy efekt jest spektakularny. Pieczony ziemniak nie dość, że świetnie smakuje, to w dodatku ładnie wygląda, dzięki czemu śmiało możemy zaserwować go na imprezie towarzyskiej.

Bierzemy kilka średnich, kształtnych sztuk. Regularność kształtu jest ważna ze względów estetycznych, ale też z uwagi na wygodę. Nierówny ziemniak będzie się nam przewracał.

Warzywo kładziemy na blacie i odcinamy "czapeczkę" (też ją możemy później upiec). Następnie w wyciętej części robimy trzy koliste nacięcia od największego do najmniejszego. Na koniec przewracamy ziemniaka i nacinamy jego brzegi w odstępach 1 cm. 

Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i wkładamy ziemniaki na 35 minut. Po tym czasie utworzy się ładna krateczka, którą nadziewamy ekspresową pastą. Oliwę mieszamy z pokrojonym czosnkiem, suszonymi pomidorami i natką pietruszki. Farsz dokładnie upychamy w zagłębienia i znów pieczemy, tym razem przez 30 minut. 

Na koniec posypujemy ziemniaki żółtym serem dobrej jakości (świetnie spisuje się mozarella, która topi się i rumieni w okamgnieniu). 5-10 minut w piekarniku w zupełności wystarczy.

Smak pieczonego ziemniaka w towarzystwie aromatycznych dodatków powinien w zupełności osłodzić jesienne chłody.

PO, fot. Piotr Orzechowski

PIECZONY ZIEMNIAK Z PRZYPRAWAMI

* 5 średnich ziemniaków

* 5 łyżek oliwy

* pęczek pietruszki

* 3 ząbki czosnku

* pół słoika suszonych pomidorów

* ser żółty (do posypania)

* sól, pieprz


ZOBACZ inne przepisy z kategorii >>> SMAKI ZAMOJSZCZYZNY 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

 

 

ReklamaBaner boczny B1 firmy GOLDSUN
ReklamaBaner rekalmowy formy Alustal
ReklamaBaner reklamowy w dodatku Święta firmy Agroradek
ReklamaBaner- dodatek święta firmy Stalprodukt
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: WieprzTreść komentarza: Pd samego początku Rafał chciał ją wywalić. Co niektórzy o tym wiedzieli. Dziewczyna reklamę zrobiła i ktoś inny ma gotowe.Data dodania komentarza: 24.12.2024, 10:07Źródło komentarza: Szczebrzeszyn: Awantura o Kawiarnię na wzgórzu. Pod petycją właścicielki wciąż przybywa podpisówAutor komentarza: Elżbieta WojtaśTreść komentarza: Ciekawe kto jest tym drugim przedsiębiorcą. Ale wszystko się okaże w praniu bo łatwo coś zniszczyć ale niesmak pozostanie. I jeszcze jedno klimat tego miejsca tworzy właścicielka tej kawiarni jej styl podejście do ludzi i szkoda tego burzyć.Data dodania komentarza: 24.12.2024, 08:42Źródło komentarza: Szczebrzeszyn: Awantura o Kawiarnię na wzgórzu. Pod petycją właścicielki wciąż przybywa podpisówAutor komentarza: ziomekTreść komentarza: Jakby Józef K. miał honor to oddał by te pieniądze dla tego biednego powiatu, on ma kasę.Data dodania komentarza: 24.12.2024, 08:24Źródło komentarza: Hrubieszów: Powiat zwrócił dotację, a kto ją odda powiatowi? Sprawą zajmują się śledczyAutor komentarza: ☆☆☆☆☆ ☆☆☆Treść komentarza: Skoro tak długo się czeka na drzwi. To mógł ten prezesik zlecić zamontowanie doraźnie drzwi choćby drewnianych! W niektórych spółdzielniach rzeczywiście dzieją się patologiczne sytuacje. Dlatego najlepiej nie kupować tam mieszkania! Unikać! Spolnota mieszkaniowa jak najbardziej. To najlepszy wybór na rynku wtórnym.Data dodania komentarza: 24.12.2024, 06:36Źródło komentarza: Tomaszów Lub.: Mieszkańcy bloku zawiesili koc, bo nie mają drzwi. 28-latek wyrwał je z zawiasamiAutor komentarza: ŻandarmTreść komentarza: Przynajmniej jest punkt ewakuacyjny. W naszych realiach to bardziej schron by się przydał niż to HCK. Bo z tego co mi wiadomo to chyba nie bardzo jest gdzie uciekać w tym niezagrożonym mieście przy frontowym. Ale przynajmniej jest się skąd ewakuowaćData dodania komentarza: 24.12.2024, 01:07Źródło komentarza: Hrubieszów: Centrum komunikacyjne czeka na otwarcie. Będzie poczekalnia, kiosk, toaletyAutor komentarza: T2tTreść komentarza: Przecież to kazdy wie,tak jak każdy wie że mają tam być hamburgery żeby tylko wsadzić swojego.Data dodania komentarza: 24.12.2024, 00:15Źródło komentarza: Szczebrzeszyn: Awantura o Kawiarnię na wzgórzu. Pod petycją właścicielki wciąż przybywa podpisów
Reklama