Składniki: 2 kostki bulionu grzybowego, przyprawa w płynie Maggi, 6 kapeluszy suszonych grzybów, 1 cebula, 1 marchew, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, pieprz.
Łazanki: 5 łyżek mąki, 1 jajko, sól.
Wykonanie: Grzyby namoczyć w szklance wody, następnie ugotować w wodzie, w której się moczyły. Dodać warzywa. Grzyby wyjąć, pokroić w paseczki. Wywar uzupełnić wodą, wrzucić kostki bulionowe. Zagotować, doprawić Maggi i pieprzem. Dodać natkę pietruszki. Podawać z łazankami
Wykonanie łazanek: Z mąki, jajka i soli zagnieść ciasto, cienko rozwałkować, pokroić paski 2 cm i kroić kwadraty. Ugotować we wrzącej, posolonej wodzie.
Więcej szczegółów naszego konkursu znajdziecie TUTAJ, a ten i inne przepisy naszych Czytelników w zakładce Smaki Zamojszczyzny.
Napisz komentarz
Komentarze