Jury miało w czym wybierać, bo kulinarne rarytasy przygotowało 14 kół gospodyń wiejskich z gminy Susiec. Ewa Piwko-Witkowska, prezes LGD "Roztocze Tomaszowskie", która oceniała zgłoszone produkty, przyznaje, że poziom konkursu był tak wysoki, że wszystkim nagrodzonym potrawom należało się pierwsze miejsce.
– Cieszy szczególnie fakt, że gospodynie przygotowują potrawy na bazie produktów niegdyś używanych na wsi, na przykład pokrzywy. Obserwuję, że kunszt kulinarny naszych gospodyń rośnie. Być może pomagają warsztaty kulinarne, które organizujemy, być może panie same się doszkalają. Nie bez znaczenia jest rywalizacja podczas takich konkursów. Każde koło gospodyń chce pokazać coś oryginalnego – mówi Ewa Piwko-Witkowska.
Drugie miejsce przypadło kapuście ze śmietaną i cebularzem. Potrawę przygotowały panie z KGW "Grabowica". Trzecie miejsce zdobyły gołąbki z kaszy gryczanej z sosem – dzieło kulinarne pań z KGW Rybnica. Jury przyznało wyróżnienie hamzie z zupą kwaśnicową, którą przygotowały gospodynie z KGW Łosińca I. Pod tą tajemniczą nazwą kryją się kluski ziemniaczane z barszczem szczawiowych.
Więcej przeczytasz w najnowszym numerze i e-wydaniu Kroniki Tygodnia
Napisz komentarz
Komentarze