0,5 główki białej kapusty
500 g mięsa wieprzowego mielonego
1,5 szkl ryżu
4 jajka
1 szkl kaszy manny
bułka tarta – opcjonalnie
2 cebule
olej do smażenia
1,5 l bulionu drobiowego
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki mąki pszennej..przyprawy: sól, pieprz, chili
Ryż zaparzyć na półmiękko.
Cebule obrać, posiekać i podsmażyć na oleju.
Kapustę drobno poszatkować, posolić i odstawić na chwilę, aż puści sok, po tym czasie kapustę odcisnąć.
Wymieszać kapustę, mięso, podgotowany ryż, podsmażoną cebulę, jajka, kaszę mannę i przyprawy na gładką masę (jeżeli masa będzie za rzadka podsypać bułką tartą). Z gotowej masy formować kotlety i smażyć na oleju z każdej strony.
W rondlu zagotować bulion, dodać przecier pomidorowy, a następnie przełożyć kotlety. Całość dusić na małym ogniu około 45 minut. Po tym czasie zagęścić sos mąką i doprawić do smaku.
Pyszne gołąbki bez zawijania, przepis Danuty Goździuk z Zamościa
Przepis nadesłany na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia oraz marek Hellena i Appetita.
- 22.05.2018 05:20 (aktualizacja 21.09.2023 18:49)
Reklama
Napisz komentarz
Komentarze