Krężałki księżpolskie, kulasza z Księżpola oraz zupa jabłkowa hrubieszowska (jabłczanka) – to trzy nowe produkty z naszego regionu, które trafiły na Listę Produktów Tradycyjnych. Obecnie znajduje się na niej prawie 230 pozycji z Lubelszczyzny.
Z pola zbiera się niewyrośnięte główki kapusty wielkości pięści, obgotowuje w osolonej wodzie, ciasno układa w glinianym garnku, mocno przesypując nasionami kopru, dodaje się czosnku, zalewa przegotowaną wodą i odstawia do ukiszenia. Tak powstają krężałki księżpolskie.
Kapusta w takiej postaci to częsta przystawka postna i adwentowa, stanowiąca dodatek do ziemniaków okraszonych skwarkami. Mieszkanki gminy Księżpol sposobu przyrządzania krężałek nauczyły się od swoich matek i babek i gotują je według ich zaleceń i przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
Więcej na ten temat w papierowym i e-wydaniu Kroniki Tygodnia.
Napisz komentarz
Komentarze