Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie regionalnej potrawy w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty. W etapie powiatowym, który zorganizowano w Żyłce (gm. Bełżec) zmierzyło się 17 kół gospodyń (zostały zakwalifikowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w Lublinie). Komisja konkursowa próbowała wszystkich dań przyrządzonych przez gospodynie i je oceniała.
Decyzją komisji trzecie miejsce przyznano Kołu Gospodyń Wiejskich „Grodysławiczanki" z Grodysławic za "Gołąbki z kaszy gryczanej pieczone w sosie borowikowym".
Drugie miejsce otrzymało KGW Majdanek, które przygotowało "Pyrę ziemniaczaną mąką i brzuchem wieprzowym okraszaną”.
Miejsce pierwsze zdobyło KGW "Iskry" z Rabinówki za potrawę pod nazwą "Kaczka z taczki".
Zwycięzcy dostali dyplomy i nagrody finansowe, a także „bilet” do wojewódzkiego etapu Bitwy Regionów.
Patronat medialny nad Bitwą Regionów sprawowała redakcja "Kroniki Tygodnia".
Napisz komentarz
Komentarze