W wyjeździe zorganizowanym w ramach projektu „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego” - "Postaw na kompetencje zawodowe", który jest współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020, wzięła udział 16-osobowa grupa młodzieży z Budowlanki.
W trakcie trzytygodniowego pobytu uczniowie mieli okazję doświadczyć praktycznej strony swojej przyszłej profesji. Praktykowali w firmach zajmujących się geodezją i gastronomią, a praca w międzynarodowym środowisku zwiększyła ich świadomość i umiejętność użycia języka obcego.
Każdy z uczestników został przydzielony do odpowiedniego zakładu, w którym odbywał praktykę przez 15 dni roboczych, 6 godzin dziennie.
Praktyki 6 uczennic i 4 uczniów z zawodu technik geodeta odbywały się w Iniciativas el Condado. - Praktyki w Hiszpanii były dla nas niezapomnianym przeżyciem. Nauczyliśmy się wiele nowych umiejętności. Oczywiście nie obyło się bez problemów, ale wspólnymi siłami w grupie uporaliśmy się z nimi. W wolnym czasie jeździliśmy na wycieczki krajoznawcze do hiszpańskich miast. Zwiedziliśmy różne zakątki Sevilli – relacjonują Angelika Bartoszczyk, Patrycja Szawaryn, Sylwia Konopka, Norbert Pieczykolan i Jakub Chrześcijan.
Staże Eweliny Prus z zawodu technik technologii żywności oraz Damiana Komorowskiego absolwenta w zawodzie kucharz odbywały się w Cafetería Bar Guadalquivir pod okiem właściciela Fernando Soto. - Praktyki odbywaliśmy w barze, do którego przychodzą mieszkańcy Sevilli. Dzięki temu mogliśmy dobrze poznać język oraz tradycyjną kuchnię andaluzyjską. Praca na praktykach była przeplatana interesującymi wycieczkami do Cadiz, Taviry i Grenady. W trakcie zwiedzania poznawaliśmy zabytki, kulturę i język hiszpański – wspominają uczniowie.
Staże Karoliny Sadowkiej i Patryka Jakubiaka realizowane były w restauracji hotelu Los Seises by Fontecruz położonego tuż przy Katedrze w Sevilli. Praktyki kolejnej dwójki młodych ludzi odbywały się w restauracji Restaurante Ignacio Vidal. – Naszym głównym zadaniem była obsługa klientów za barem, a także pomoc w kuchni. Poznaliśmy tam wiele nowych smaków oraz przepisy na różne andaluzyjskie potrawy. Aby urozmaicić nasz pobyt w Hiszpanii jeździliśmy na plaże nad Oceanem Atlantyckim i Morzem Śródziemnym, to podobało nam się najbardziej. Bardzo przypadł nam do gustu pobyt w Hiszpanii i na pewno będziemy go miło wspomina – wspominają Konrad Galan i Patryk Wyczawski.
Dzięki udziałowi w stażach zagranicznych uczniowie mogli poszerzać swoje horyzonty. Zdobyte doświadczenie pomoże im z pewnością w znalezieniu pracy nie tylko w Polsce, ale i poza granicami kraju.
Napisz komentarz
Komentarze