Składniki:
2 kg szynki
10 dag goździków
szklanka wytrawnego białego wina
pół łyżeczki suszonej melisy
pół łyżeczki suszonego tymianku
łyżka cukru
po 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego
sól
kilka plastrów ananasa z puszki
Wino wymieszać z melisą, tymiankiem, pieprzem, cukrem oraz zielem angielskim i wolno gotować około 10 minut.
Opłukane i osuszone mięsko zalać gorącą marynatą. Gdy marynata ostygnie, wstawić mięso do lodówki na co najmniej 24 godz (w tym czasie należy kilkukrotnie obrócić mięso).
Mięso wyjąć z zalewy, osuszyć, natrzeć solą. Skórkę naciąć w kratkę i naszpikować goździkami.
Włożyć do natłuszczonej formy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200st, aż skórka będzie rumiana. W trakcie pieczenia co pewien czas podlewać marynatą.
Udekorować plastrami ananasa.
Napisz komentarz
Komentarze