Jarmark Kulinarny odbył się 23 lipca przy świetlicy wiejskiej w Hrebennem. Wyłoniono najlepszy regionalny produkt kulinarny. Do konkursu przystąpiło 8 kół gospodyń wiejskich działających w gminie Horodło. Zgłoszono wiele potraw, przystawek i napojów przygotowanych przez tamtejsze gospodynie.
Oceniła je trzyosobowa komisja: Paweł Kłosiński, przewodniczący Rady Gminy Horodło, Lidia Dąbrowska-Bogucka, pracownica tamtejszego Urzędu Gminy oraz Krystyna Szpyrka, pracownica Gminnego Ośrodka Kultury w Horodle. Jurorzy brali pod uwagę smak potraw, regionalność i tradycyjną recepturę oraz oryginalność, sposób podania i prezentacji.
Nagrody przyznano w 3 kategoriach. Wśród napojów (alkoholowych i bezalkoholowych) pierwszą nagrodę zdobyło KGW w Jankach za nalewkę porzeczkową, drugą KGW Horodło "Jagiellonki" za nalewkę z pestek pigwy, a trzecią – KGW w Rogalinie za nalewkę aroniową. W kategorii "ciasta chleby i inne wypieki" wygrały naleśniki z borówką przygotowane przez gospodynie z KGW "Matczanki" z Matcza, przed makowcem upieczonym przez panie z KGW Hrebenne.
W trzeciej kategorii, "Inne produkty regionalne (pochodzenia zwierzęcego, roślinnego i mieszane)" pierwszą nagrodę przyznano KGW w Zosinie za wędzonego szczupaka, z kolei KGW w Bereżnicy otrzymało drugą nagrodę za roladę rybną, a trzecie miejsce w tej kategorii zajęło KGW w Liskach za kremowe buraczki z fasolą.
Podczas jarmarku w Hrebennem koncertowały regionalne zespoły śpiewacze, wystąpiły dziecięce i młodzieżowe zespoły taneczne, działające przy Gminnym Ośrodku Kultury w Horodle. Dla uczestników jarmarku zagrały także "Kapela Mirecka" i zespoły "Kwadrans" oraz "Motif".
Czytaj też:
- Hrubieszów: Bez pobłażania dla piratów drogowych. 26 mandatów za 34 wykroczenia
- Horodło: Komin rozebrano, ewakuowani wrócili do domów
- Gmina Trzeszczany: W labradorze nagle obudziła się bestia
Napisz komentarz
Komentarze