W tym roku ceny owoców i warzyw nie należą do najtańszych. Jakie są powody tej drożyzny?
– Trudno jednoznacznie powiedzieć, powody mogą być różne. Wpływ na wyższe ceny mają przede wszystkim niekorzystne warunki pogodowe. Na przykład mokra wiosna i ostatnie deszcze sprawiły, że truskawek w dobrej jakości jest znacznie mniej niż w poprzednich latach. Ale mniej jest również rąk do pracy przy zbiorach. Koronawirus wstrzymał przyjazdy Ukraińców, którzy są tańszymi pracownikami. Obecnie trzeba zatrudnić Polaków, a to automatycznie zwiększa koszty. Ceny warzyw i owoców mogą się zmieniać w zależności od dnia. Obecnie są one bardzo niestabilne. Taki przykład: dzisiaj fasolka na giełdzie kosztuje 8 zł/1 kg, a za 2 dni ta sama fasolka jest o 4 zł droższa.
Co będzie z cenami za kilka tygodni i za kilka miesięcy? Przeczytasz w najnowszym papierowym i e-wydaniu Kroniki Tygodnia.
Napisz komentarz
Komentarze