Ciasto:
1 1/2 kg ziemniaków odgotowanych
30 dkg mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól.pieprz
Farsz:
1/2 kg sera białego
1 żółtko
3 łyżki kaszy manny
sól.pieprz
Dodatkowo:
masło klarowane
Wykonanie:
Do sera dodać kaszę manną , żółtko, sól.pieprz, wymieszać.
Na stolnicę przesiać mąkę , dodać ziemniaki, mąkę ziemniaczaną, jajk, sól.pieprz. Zagnieść ciasto. Następnie z ciasta robić kulki. Każdą kulkę rozwałkować i nakładać farsz. Zlepić i leciutko spłaszczyć. Do garnka wlać wodę, delikatnie posolić i gotować pierożki od wypłynięcia 5 min. Ugotowane pierożki polać roztopionym masłem klarowanym.
Napisz komentarz
Komentarze