16 lutego uroczyście podsumowano tegoroczny konkurs „Odkrywamy smaki - kredens żywności w gminie Hrubieszów”. Wyniki podano podczas posiedzenia Rady Gminnej Kół Gospodyń Wiejskich. Do konkursu zgłoszono 7 przetworów, napojów i przystawek.
Jurorzy ocenili je w dwóch kategoriach. W kategorii „tradycyjne i zdrowe przetwory” pierwszą nagrodę za mix warzyw otrzymały gospodynie z KGW „Kobylanki” z Kobła. Drugie miejsce zajęło KGW „Chabry” z Mienian za konfiturę z płatków róży stulistnej, a trzecią nagrodę przyznano KGW z Kułakowic Trzecich za kompot jabłkowo-wiśniowy z miętą. Natomiast w kategorii „naturalnie suszone zioła i przyprawy” tegoroczny konkurs wygrało wygrało Koło Gospodyń Wiejskich z Kosmowa za kosz ziół z kuchni.
- Przeczytaj też: Dyscyplinarka dla dyrektor szpitala w Hrubieszowie
Pozostali uczestnicy konkursu otrzymali wyróżnienia. Wszystkie zostały przyznane za przetwory. Jurorzy wyróżnili Weronikę Siatkę z Kułakowic Trzecich za konfiturę z owoców jagody kamczackiej, Koło Gospodyń Wiejskich „Czerwona Jarzębina” z Moroczyna za kompot z jabłek a Annę Mączkę z Obrowca za gruszki w occie.
Fundatorem trzeciej nagrody w kategorii tradycyjnych i zdrowych przetworów ufundowało Stowarzyszenie Kobiet Gminy Hrubieszów – Polskie Kwiaty. Pozostałe nagrody i wyróżnienia ufundował wójt gminy Hrubieszów, Tomasz Zając.
Napisz komentarz
Komentarze