Na Ukrainę pojechała wójt Elżbieta Stąsiek-Witkowska, a także przedstawicielki KGW z Telatyna, Łykoszyna, Kryszyna oraz Nowosiółek. Panie miały możliwość zaprezentowania naszej lokalnej tradycyjnej i regionalnej kuchni.
Polskie dania cieszyły się sporym zainteresowaniem miejscowych. Z apetytem zajadali się pierogami pieczonymi na słodko i słono, tradycyjnymi cebularzami, pasztetem z kalafiora i fasoli, roladami z mięsem, sernikiem kryszyńskim, polskim bigosem oraz gołąbkami z kaszą oraz ryżem, sałatkami jak również domową wędliną.
Podczas Festiwalu można było oczywiście spróbować również tradycyjnej kuchni ukraińskiej: zabielanego barszczu, pieczonego, faszerowanego prosiaka, ukraińskiego sała z kiszonym ogórkiem, ziemniaków ze śmietaną i czosnkiem.
Dla gości organizatorzy przygotowali ciekawe upominki, m.in. książkę kucharską z przepisami władz, regionalne sałatki z warzyw oraz kubki.
Napisz komentarz
Komentarze