Składniki na biszkopt:
-4 jaja
-3/4 szkl cukru
-3/4 szkl mąki
-1 cukier waniliowy
-dowolny aromat do ciast
Żółtka oddzielamy od białek. Białka wraz z cukrami ubijamy na sztywną pianę w misce. Po ubiciu dodajemy żółtka, następnie mąkę i aromat. Całość przelewamy do blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-40min.
Gdy biszkopt się piecze zajmujemy się masą.
Składniki na masę:
-2 jogurty naturalne lub greckie
-dowolna ilość malin
*ewentualnie można dodać trochę cukru
Wszystko delikatnie mieszamy.
Gdy biszkopt się upiecze szybko wyjmujemy go z blachy i na gorąco kroimy w poprzek. Następnie przekładamy jogurtową masą. Odstawiamy do wystygnięcia. Jogurt pod wpływem ciepła z biszkoptu tężeje i powstaje delikatny serek. Górę biszkoptu można zalać ulubioną galaretką z owocami lub dowolnie udekorować. Całość jest szybka i łatwa w wykonaniu, a efekt pyszny. Polecam, palce lizać! :)
Napisz komentarz
Komentarze