Składniki:
kruchy spód:
- 180 g mąki
- 100 g masła
- 2–3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 1 jajko
wierzch tarty:
- 2–3 jabłka
- 2 jajka
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2/3 szklanki śmietany kremówki
- 1–2 łyżki mąki
Przygotowanie zaczynam od zagniecenia kruchego ciasta. Najpierw siekam nożem mąkę, cukier, cukier z wanilią i masło, a potem dodaję jajko i zagniatam.Chowam do lodówki na 30 min.Nawijam na wałek i przenoszę do formy i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piekę 15 minut .Jabłka kroję na ćwiartki, a potem na plasterki i układam po okręgu.Przygotowuję sos (wszystko mieszam).Zalewam sosem jabłka i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika, piekę 30 minut.
Pyszna z herbata cynamonową
Napisz komentarz
Komentarze