Składniki:
1000 g jogurtu naturalnego gęstego, najlepiej w tylu greckim
żelatyna w proszku 6 łyzeczek
1/3 szklanki cukru pudru
kilka kropli olejku aromatycznego cytrynowego, pomarańczowego, amaretto lub innego
1 galaretka w proszku o dowolnym smaku
owoce do przystrojenia, u mnie maliny mogą być sezonowe lub całoroczne
1 opakowanie ciastek pszennych o masie około 150-200 g.
4 łyżki rozpuszczonego masła
Ciasteczka kruszę lub miksuję w malakserze na proszek. Dodaję rozpuszczone masło do czasu aż powstanie kulka z ciasta.
Ciastem wylepiam spód formy do pieczenia o średnicy 24 cm. Najczęściej na dnie układam jeszcze papier do pieczenia, aby łatwo można było wyjmować kawałki ciasta z blaszki.
Jogurty wystawiam z lodówki, przekładam do miski i zostawiam na godzinę, aby się lekko podgrzały.
Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie. Po rozpuszczeniu zostawiam do przestudzenia.
Jogurt w misce miksuję razem z cukrem pudrem i kilkoma kroplami zapachu. Dodaję ciągle miksując na największych obrotach żelatynę.Ubijam kilkanaście sekund. Dodaje maliny miksuje.
Tortownice z ciastem wystawiam, wlewam masę jogurtową i wstawiam ponownie do lodówki do stężenia.
W tym czasie szykuje owoce.
Rozpuszczam galaretkę owocową w odpowiedniej, podanej na opakowaniu ilości wody. Studzę do czasu, aż zacznie się ścinać.
Na zastygniętym serniku jogurtowym układam owoce, wlewam galaretkę i znowu wstawiam do lodówki najlepiej na całą noc
Świetny z kawą
Napisz komentarz
Komentarze