Ciasto:
280 g mąki
150 g masła
60 g cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 żółtko
Ser:
750 g tłustego twarogu
3 jajka
120 g cukru
1 budyń waniliowy
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki ekstraktu wanilii
Czekolada:
250 g czekolady deserowej
200 ml śmietany 30 %
50 ml likieru Amaretto
Glazura:
250 ml śmietany 18%
50 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Czekolada do dekoracji
Tortownica: 24 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia
Sposób przygotowania:
1. Mąkę z masłem rozetrzeć w dłoniach, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Wylepić dno i boki tortownicy i schłodzić w lodówce.
2. Do miski wlać śmietanę, dodać połamaną czekoladę i postawić na garnku z parującą wodą. Po rozpuszczeniu czekolady dodać likier i wymieszać. Schłodzoną czekoladę wylać na ciasto i wstawić do zamrażarki na kilka minut. Czekolada musi zastygnąć.
3. Kawę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody. Twaróg zmielić trzy razy w maszynce do mielenia mięsa. Jajka ubić z cukrem, dodać pozostałe składniki. Wszystko razem krótko zmiksować i wylać na zastygniętą czekoladę.
4. Wstawić do piekarnika z temp. 180 stopni i piec 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 160 stopni i piec jeszcze 50 minut.
5. Śmietanę zmiksować z cukrami. Ostrożnie wysunąć formę z sernikiem z piekarnika, wylać glazurę i zapiekać w temp. 180 stopni ok. 10 minut. Sernik zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystygnięcia a następnie schłodzić kilka godzin w lodówce. Udekorować kilkoma kostkami posiekanej czekolady.
Napisz komentarz
Komentarze