1/2 kg mąki
25 dkg marg.
1 szkl.cukru / niepełna /
2 jaja
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
2 budynie śmietankowe
1 1/2 kg jabłek
cukier puder do posypania
Zagnieść ciasto,marg, posiekać nożem.
Podzielić na 2 części i schłodzić min.15 min w lodówce.
Pół ciasta rozwałkować,ulozyć na blache.
Poukładać jabłka pokrojone na ósemki.
Na jabłka dajemy ugotowany budyń śmietankowy wz 3 szkl.mleka i 4 łyżek cukru i goracy budyń wylewamy na jabłka
Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć, można ciasto zetrzeć na tarce,ale trzeba wcześniej schłodzić w zamrażarce.
Piec 45 min, temp. 180 C*
Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem
Napisz komentarz
Komentarze